Hidup ibarat Eye On Malaysia





kasih sahabat!!

Monday, 31 December 2012 | 6:25 pm | 1 comment
Assalamualaikum.. kaifa halukum..? harap smua sihat.. yang tak sihat tu makan ler ubat..

in this post,,aku nak kenalkan kawan aku ngan korang,, my beloved friends.. (^_^) kawan2 yang saya takkan lupa,, Nur Anisah bt. armin and Nurwaheedah Hasnirah bt. Hashim.. :')

with aness n wawa :')

misz you cyg2,, heheh!! where ever we go, don't forget our friendship ok.. (^_^) hehe,, tu jaq sebenarnya aku nak gtaw,, (>_<)
sekian,, wassalam..        

happy new year 2013!! ;)

| 6:08 pm | 0 comment
assalamualaikum.. (^_^)
waah.. tak sangka esok dah masuk tahun baharu.. Alhamdulillah,, syukran ya Allah kerana mengizinkan aku hidup dan tinggal di dunia ini,, syukur alhamdulillah..
emm,, Biasanya bila tahun baru,,masing2 pun buat azam baru..kan,, (^_^) hehe.. termasuk la saya jugak,,
tiap tahun kita akan dengar ayat ni.. "tahun ni aku nak berubah, taknak malas2 lagi." dan kebanyakannya juga hanya *krik krik krik* dan tak terlaksana..(mcam saya) (>_<)hehe.. tapi biasalah tu..dah memang lumrah manusia macam tu..pelupa.. sebab tu la kita kena selalu ingat memperingati diri kita sendiri dan orang lain,, (^_^)
tak lupa juga, sama2 la kita usaha ke arah kebaikan..insyaallah sentiasa dipermudahkan oleh Allah ke syurga,, aameen..
apa2 pun,, semoga segala hasrat dan keinginan ke arah kebaikan tercapai pada tahun 2013 ini.. jangan hanya tawakal tanpa usaha,, lakukanlah dengan cara D.U.I.T,, Doa,Usaha,Ikhtiar, dan Tawakal.. (^_^)
emm,,ok lah itu jaQ saya nak kata sempena tahun baru yang mulia ini,,
ucapan dari saya,,  sannatan jadiidatan sa'idah.. selamat tahun baru.. (^_^)

sekian,, wassalam,,

tEnTaNg aKu

Saturday, 8 December 2012 | 5:45 pm | 0 comment
ne tym aku umur 1 taun
nk try maen g0lf :-P

Hye alLz..
hehe.. assalamualaikum.. i'm the new blogger.. huhu,, sja nk try ssuatu yg baru,, hehe..
n owg kata kal0 salah,,t0long tunjukkan.. kalo aku ad salah,,tolg btulkan yeeeer .. (>_<)
first crta aku nk kongsi adlah tntang diri aku.. :-)
aku ne anak jati orang sabah.. mak aku owng kadazan,asal kat papar..
abah aku plak owg bisaya,asal kat beaufort.. n aku mula wujud kat dunia ne pd 9 september 1995 ,,kat h0spital sipitang.. emm,, nk tw knapa aku tak lahir kat h0spital beaufort..sbab tym aku dah tak sabar nk kuar tgk dunia n mama aku tengah mnahan kesakitan ,, h0spital bfort pulak tengah tutup.. blum bka lg.. :-P  so abah aku pun bawa la mama aku pi sipitang..(>_<) xde lah,, kidding jeerr,.. kalo btul cmtu,,ntah apa jd.. act,, tym tu mama n abah aku kat umah nnek.. then 3 ary pas aku lahir,, abah aku pun bawa mama n aku pulang beaufort..
when i'm 1years old :)


aku membesar kat beaufort.. n sk0lah first aku jejak pd umur 6taun adalah Tadika Saint Paul.. cgu kat sna mmg baek..lbih2 lagi teacher Wong,, hehe,, i l0ve you, teacher.. (^_^) ingat lagi tym sambut b'day rmai2,,baling2 kek kat mka kwan.. hehe.. ohya..xlupa jgak,,tym xda guru msuk,,kmi maen lari2 kat klaz,, pastu tym aku lari x ingat dunia,,aku t'langgar pula ngan sorg budk ne,,ridzwan nma budk tu,, n tnpa dsangka2(ceewah,,ayt.. :-P) lidah aku bdarah,,aku pun x sdar tym tu,, mungkin jgak t'gigit tym lggar dy..pastu ad maci yg keja kat sna bagi pnjam baju t-shirt gmbar katak kat dpan..hehe.. knangan la jgak..nasib baek lidah x ptus tym tu... (>_<) ohya lg satu,, tym tadika dulu,, ad satu kes yang aku bwat n xdpat nk lpakan sehigga skarang.. aku pernah kurung kwan pompuan aku kat tandas,, aku kunci dr luar tndas tu,,, heheheh~~ then bla teacher w0ng bwa dy pi klaz,, bngkak dh mta budk tu,, aku lupa nk buka balik pntu tndas tu,, hehe,, msa tu teacher pun tnya,, "sepa yg kurung dya ne..??!" aku apa lg,,trus dyam2 xde bunyi,, budk tu nangis je n xtunjuk pun aku,, hehe.. s0ry yer ratna,, jngan smpan dendam ekk kat aku,, hehe~~
ok..bila dah taun satu,, aku still sk0lah kat ctu,, SRK Saint Paul.. ingat lg, kat  st.paul tahap satu skolah ptang.. skolah agama pulak pagi..  n besa la kn tym kecik2 ne nkal sgt,,n aku ngaku,,aku jgak tergolong dlam budk nakal kat skolah dulu.. (>_<) cumaa,, aku hanya nkal kat skolah rndah jaQ.. c0z kat skolah agama,,rmai saudara abah aku yg mengajar kat sana.. t'masuk guru bsar dy, macik aku,,c0usin aku plak penah jadi guru klaz aku,,ngajar hafazan..abah aku ad ckap rotan je kalo aku nakal.. wlupun cmtu,, xde la aku c0ver sgat nkal aku tu.. coz prnah satu ary tu,, aku maen kejar2 ngan kngkwan.. n tba2 jtuh,, n kaki aku luka truk kat kdua2 bhagian lutut aku.. n trus dorg  tp0n abah aku.. nkal kn.. hehe..
..ne tym aku taun dua..
pic yg kcik tu with my l0vely br0ther,, :)
ne pic tym lawatan SAN pekan beaufort pi kilang gardenia



aku skolah kat st.paul smpai taun3 jaQ.. pastu aku pindah kat Sk Klias Baru.. tpi aku tetap habiskan skolah agama smpai taun6.. kat st.paul dulu,, blangan murid kat klaz aku 4o org.. tp kat klias,, paling rmai just 27 owg.. ..xramai.. n then UPSR.. aku cma dpat 2A2B1C B aku sains n math,,n C plak b.i.. truk kn.. kat skolah agama plak,, result SRU aku dpat pangkat 1.. tu pun 80% jaq aku dpat..
bila dh naik form 1,,rmai budk klaz aku nk mohon skola b'asrama penuh.. n apa lg aku,,xmau gak ktinggalan,,hehe,, so aku pun mrayu2 ngan parents aku nk msuk skola asrama,, pd mulanya d0rg x stuju.. n nk aku smbung blajar kat SMK Beaufort jaQ c0z dkat dr rumah.. tp aku yg nk sgt smpai t'bwa kat mimpi,,abah aku pun kasi.. then abah aku pun t0l0ng m0h0n.. result kuar,, aku dpat msuk kat SMKA Limauan, kimanis,,x jaoh pun dr beaufort..stengah jam dh smpai,,kalo pecut la,, hehe~
mlam sblum aku nk mndaftar kat limauan,, mama aku tido kat sbelah  aku.. pas tu tym malam tu aku t'bangun c0z t'dengar mama aku nangis,,
dy kata dy tak maw aku ja0h dr dy..byk gak nsihat mama aku smbil nangis2,, act,, aku xdngr byk c0z tym tu aku dh ngant0k sngat..hehe,, ja'at kan aku.. then es0knya aku pun check in .. eseh,,hehe..
tapiiii... 2 ary aku kat sna,, aku nangis rndu parents aku..kalo dulu sbulan skali jaQ b0le balik umah.. tym bulan 3 baru la aty aku tenang kat situ..
ne kgkwan teman spermainan n teman gaduh tym f0rm 2 dlu,,hehe
misz u all,,dena,nadhrah,mus,n azmina.. :')

tp,, ole krana aku ada pr0bz tym kat ctu tym f0rm 2,, byk msalah,, sal kngkwan,,pakwe(tu la bdoh sgt,,kcik2 dh pndai couple).. aku mntak pndah skolah.. abah aku pun uruskan p'pndahan aku kat SMK Beauf0rt.. n f0rm 3 kat sna aku ambik klaz aliran agama,KAA..
ne tym kem bahasa arab kat smka limauan tym aku skola kat smk bf0rt.. hmm,,
pjng tul jd0h aku ngan skola 5one ne,, :p
pastu tym PMR,,aku hnya mmpu dpat 2A6B1C.. A aku pai ngan math,, n C aku,, b.i.. lagi mnyedihkan b.arab aku dpat B,, :-(

bla dh f0rm4,, bnyak plak nk pkir,, psal nk trus kan kat SMK atau smbung aliran agama.. then aku pun bwat kputusan utk tnggalkan skola impian then msuk balik limauan..c0z nk ambik subjek2 agama.. syg plak kan bila blajar sparuh jalan.. wlupun skola tu aku sangat2 x suka,,ole krna mnat tu tnggi sgt,, aku pksakn diri msuk situ balik,, emm,, npa aku x pi skola laen..? snang jak jopannya,, c0z result PMR aku tu tr0k sgt..limauan jaQ yg snggup trma plajar cm aku.. then skola tu dkat kat beauf0rt..
n akhirya aku b'jaya b'tahan kat skola tu slama dua tahun n taun ne bru jaQ abiz SPM.. n x aku sngka bhwa skola yg aku sangat xska ne jgak la m'brikan sjuta knangan bwat aku.. haha.. alhamdulillah..
ne plajar putri klaz 5sc2 2012 a.k.a suzuran class
heheh~~misz u all (@_<)
skg ne smbil tunggu result SPM,,aku hnya dpat dduk umh.. huhu,, mak abah aku x kasi aku keja cr pngalaman.. :'( sdihlaaa,, huhu.. aku cma b'temankan internet jaq la,, mama,n adik2 kat umah..
ne adik yg perlukan kasih syg dr aku,, heheh!!
cyang aQila~

huh! pnjang lebar kan crta aku.. hehe.. ok.. tu jaQ aku nk crta bwat msa ne.. hrap crta aku xm'bosankan, ,hehe..
skian,, wassalam.. :-)

smile alwayz.. .. (@_<)